Irányváltás a Computexen?

Megnyitotta kapuit a világ egyik legnagyobb számítástechnikai kiállítása, a Computex - az utolsó a klasszikus IT-s rendezvények között.

Érdekes helyzetben van a Computex: ha végignézünk a konkurensnek mondható kiállítások között, ez az utolsó, ami még mindig igyekszik tartani magát a hagyományokhoz. A CES és az IFA a szórakoztatóelektronika irányából határozottan elmozdult a kütyük felé (persze a tévéket, erősítőket nem adták fel), a CeBIT az üzleti informatikára mozdult rá, az MWC pedig soha nem foglalkozott mással, mint a mobilokkal és kapcsolódó területekkel. Ezzel szemben a Computex, bár már itt is látható a táblagépek és okostelefonok hatása, megmaradt a klasszikus hardvereknél: alaplapoknál, videokártyáknál, memóriamoduloknál és processzoroknál.
Persze az idők szava őket sem hagyhatta érintetlenül, és időben felismerték, hogy ha nem változtatnak, akkor a kiállítás leszálló ágba kerül - ezt tükrözte a szervező TAITRA vezetőjének, Walter Yeh-nek a nyitó előadása is, amelynek kapcsán ismertette az idei Computex koncepcióját és újdonságait.

Walter Yeh a Computex nyitórendezvényénAz utóbbiak közül a legfontosabb, hogy a „sima" kiállítást immár két alkiállítással egészítették ki: az InnoVEX egy startupoknak szervezett rendezvény lett, külön pavilonnal, a SmarTEX pedig a korábbi központi pavilon egy sarkában kapott helyett, és különböző, az IoT-hez, viselhető eszközökhöz, lakásautomatizáláshoz és más, mostanában felkapott technológiához kapcsolódó cégeket fogja össze.

Ezen a két trenden túl persze maradt a megszokott másik kettő is: az üzleti megoldások és a játékosok számára készült hardverek szekciói is, úgyhogy tárolórendszerekből, üzleti szolgáltatásokból és a legújabb, Broadwell-E-kompatibilis alaplapokból, GeForce 1080-ra épülő kártyákból is dömpingre számíthatunk. Külön érdeklődés övezi a CPX nevű konferenciasorozatot, amelyet a Computex alatt tartanak, és olyan előadók lesznek rajta, mint Simon Segars, az ARM ügyvezetője, Rahul Patel, a Qualcomm alelnöke, Steve Wyatt, az ABB Robotics alelnöke, és így tovább. Ami az aktuális kiállítás számait illeti, az előzetes adatok alapján sikeresnek tűnik a rendezvény, az online előzetesen regisztrált nemzetközi ügyfelek száma 3,8 százalékkal nőtt (a május 28-i adat 15541).