A hűtők Rolls Royce-a

Az osztrák Noctua évek óta fáradozik azon, hogy a lehető legtudományosabban közelítse meg a processzorhűtők és ventilátorok kérdését.

Sajnos a cég nagy dobását, a beépített aktív zajszűréssel rendelkező, így szinte teljesen néma ventilátorát továbbra sem vásárolhatjuk meg, a fejlesztés során, nem várt akadályok merültek fel (újfajta műanyagra kellett váltani, a megszokott anyagok nyúlása miatt ugyanis hosszabb távon nem lehet tartani a működéshez szükséges finom tűréseket), de ettől még bőven vannak fejlesztések a ventilátor- és bordafronton is.


Az utóbbiakat illetően a cég többféle formával is kísérletezett, annak érdekében, hogy megtalálja a határréteget a legjobban megtörő, de ugyanakkor a légáramlással szemben a legkisebb ellenállást jelentő megoldást. Teszteltek például hullámos, fogazott, vagy éppen térben eltolt „szegmenseket" tartalmazó formákat, de többféle anyagot kombináló változatokkal is próbálkoztak, míg eljutottak a jelenleg használt megoldáshoz. Ezek eredménye például az NH-L12 alacsony profilú hűtő utóda, amely továbbra is 70 mm-es magassággal rendelkezik, így egészen apró házakban is elfér. A nagyobb (hűtési) teljesítményt igénylő gépekbe jöhet majd a NH-U12DX i4 utóda, amely 4U magasságú szerverekbe való és 150 mm magas.


Persze a fejlesztések nem álltak meg a bordáknál, egész sor új ventilátort is kapunk, amelyekben újfajta polimer csapágyak kerülnek, ezekkel az ipari körülmények között is használható egységek 200 fokig üzemképesek. A számítógépekbe szánt egységek közül több méret is megújult, így például a 200 mm-es A szériás példány stabilabb, merevebb csapágyazást kapott, a következő generációs 120 mm-es A szériás példány pedig újfajta LCP polimerből készül, ami stabilabb, merevebb a korábbi anyagnál.

Címkék:Computex 2016