Fertőzött Fortnite Androidra

A jelenleg legnépszerűbb netes játék iOS-es verziója napi egymillió dolláros bevételt generál, azonban az androidos verzió még várat magára, amit kihasználva számos hamis változat jelent meg az interneten.

A YouTube-hoz hasonló videómegosztó portálokon tucatjával találni olyan videókat, melyek a Fortnite állítólagos telepítési utasításait tartalmazzák. Ezek a videók a fiatalabb játékosokat célozzák meg, akik a szünidőben gyakran szüleik eszközein, felügyelet nélkül játszanak. A hamis játékok nem a hivatalos Play áruházból, hanem az áruházat megkerülve, internetről letöltött telepítő segítségével kerülnek fel az androidos eszközökre.

A hamisított Fortnite alkalmazásokat elemző G DATA szakértői három különböző csalási forgatókönyvvel is találkoztak:
  • - Elkérik a felhasználók mobiltelefonszámát, és a letöltéshez elfogadtatnak egy rejtett, heti 3-7 eurós (990-2300 forint) előfizetést.
  • - A hamis alkalmazás telepítésével egy távoli elérésű trójai is a készülékre jut, amivel a bűnözők bármilyen adatot kinyerhetnek és további kártevőket telepíthetnek.
  • - A játék népszerűségét kihasználva saját alkalmazásukat igyekeznek felfuttatni - ami legalább nem káros, és azonnal ki is derül.

Hogyan védekezhetünk?

Noha a hivatalos áruházba is becsúsznak káros alkalmazások, az oda bekerülő appokat ellenőrzik, ezért érdemes csak hivatalos forrásból származó játékokat letölteni. Mobilszolgáltatónknál be lehet állítani, hogy az SMS-előfizetéseket ne engedélyezze, ahogy az emelt díjas vásárlásokat sem, ezzel megvédhetjük magunkat a nem kívánt kiadásoktól. A gyerekeknek csak felügyelet mellett engedjük a telefonok használatát, és védjük jelszóval azokat. Végül érdemes biztonsági megoldást is telepíteni az androidos telefonokra.