Hét dolog amit szeretünk és három amit nem az S8-ban

Április 28-án jelennek meg a Samsung új csúcsmobiljai, az S8 és az S8+. Gyorsértékelés a CHIP-től.

Igazi rémálom volt a gyártó előző zászlóshajója: a Note 7-ek egymás után robbantak fel, gyulladtak ki, végül a Samsung az összes készüléket visszahívta. Óriási anyagi bukás, fiaskó, presztizsveszteség. Viszont arra számítani lehetett, hogy ezek után a következő szériába mindent beleadnak és megpróbálják visszanyerni a vásárlók kegyeit. Nézzük, hogy mi az, amit szeretünk:


1.  Gyönyörű szép hajlított, lekerekített kijelző

Az S8 és S8+ legnagyobb előnye az Infinity Display néven futó kétoldalt hajlított, a sarkain lekerekített kijelző – a hajlítás eddig csak az EDGE modellek sajátja volt. A Super AMOLED kijelző felbontása 2960×1440 képpont, a mérete az S8-asban 5,8, az S8+-ban 6,2 coll. A kijzelők széle tetszetős, azért vannak, akik ezt kihagyták volna az életükből.

2. Végre eltűnt a fő gomb!

A nagy trükk azonban az, hogy a fő gomb eltűnt az előlapról (nagyjából a régebbi helyén a kijelzőt lenyomva hívhatjuk elő), így csak egy nagyon vékony káva maradt a kijelző körül. A virtuális gombra az első tesztek alapján nincs panasz, sőt! Mindenki kényelmesnek találja.


3. Írisz-szkenner és arcfelismerés

Az S8-as tulajdonosának nem feltétlenül kell majd az ujjlenyomat-olvasót használnia, a telefon az arca és a szeme alapján is képes lesz felismerni. Kíváncsian várjuk, hogy ezeket a módszereket mennyire lesz egyszerű feltöni – meglátjuk.

4. Bluetooth 5.0, ac-s Wi-Fi, UFS 2.1

A Bluetooth 5 a korábbi verziójához képest négyszer nagyobb hatótávot és kétszeres sebességet ígér. Ez legfeljebb 2 Mpbs-os adatátvitelt jelent, jó esetben pedig az egész házat, emeletet lefedi majd.
A több antennán párhuzamosan futó kommunikácónak hála egy S8 akár gigabites sebességgel is kapcsolódhat az internetre (LTE), igaz erre a hazai mobilhálózatok egyelőre még nem képesek. A UFS-sel a beépített 64 GB-os memóriát érhetjük el – hasonló sebességgel, mint egy SSD esetében.

5. S8 mint teljes értékű PC?

Azért nem, de már alakul! Erről a Dex kiegészítő fog gondoskodni, amit 34 990 Ft-ért lehet majd megvásárolni (csak az S8-asokkal működik). Az eszközhöz a mobil USB Type C porton keresztül kapcsolódik, ezen kívül a dokkolón két 2.0-ás USB csatlakozó, LAN-port, HDMI bemenetek találhatók, illetve egy beépített ventilátort is tartalmaz, amely hűti majd a használattól kimelegedő S8-at. A kombó gyorstöltésre is képes.
A lényeg pedig, hogy a Dex Android alapokon egy desktop PC-n megszokott könyezetet kínál: a monitoron megjelenő képernyőn használhatunk ablakokat, a böngésző kezeli a füleket, működik a drag&drop funkció, több task is futhat egyszerre. A Microsoft Office, az Acrobat Reader és a Lightroom mobilappokból már az indulást követően is létezik Dex-re optimalizált változat. Webezésre, bemutatókra, videólejátszásra vethetjük be, ígéretesnek látszik, még azért pár napot eltöltenénk vele a végleges értékeléshez.


6. AKG fejhalgató és maradt a jack

Ezt viszont még nem volt lehetőségünk kipróbálni, de reménykedünk abban, hogy egy fokkal jobb lesz, mint a mostanában a telefonok mellé csomagolt használhatalan termékek. De (szerencsére) a Samsung nem akkora forradalmár, hogy száműzte volna a Jack csatlakozót.

7. Még mindig szuper víz- és porállóság

Az IP68 szabvány szerint, így kevesebbet kell aggódnunk érte: másfél méterig túléli, ha vízbeejtjük és por sem tud ártani neki még extrém körülmények között sem. 


És akkor, amit nem szeretünk:

1. Az ára

Technikailag tényleg lenyűgöző egy ilyen okostelefon, tele csúcstechnológiával, ettől függetlenül 275 ezer és 300 ezer forint ijesztően sok.2. Do you speak hungarian?

Teljesen egyértelmű, hogy Bixby, a külön (fizikai) gombról elérhető digitális aszisztens soha nem fog magyarul beszélni. Szóval, ha be akarunk kapcsolódni a mesterséges intelligencia fejlődésének eme pontján, akkor angolul kell szót értenünk vele. Ha ez sikerül, akkor akár jegyezeteket diktálhatunk és persze a telefon számos funkcióját vezérelhetjük, intelligenes kereséseket indíthatunk, akár cseveghetünk is vele. Bixby és társai (Cortana, Siri, Alexa) még csak a szárnyukat bontogatják, az biztos, hogy egyre okosabbak, intuitívabbak, gyorsabbak lesznek.

3. Ujjlenyomat-azonosító a hátlapon

A pletykák szerint a virtuális fő gomb is képes lett volna az ujjenyomat-azonosításra, csak ez a funkció nem lett időben elég pontos, ezért a fizikai leolvasó átkerült a hátlapra. Ami nem tragédia, de főleg a 8+ esetében egy kézzel azért macerás elérni.


Forrás: chip